Fråga 2015/16:150 Politiska fångar i Ryssland

av Hans Linde (V)

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Efter parlamentsvalet 2011 utbröt omfattande protester i Ryssland mot valfusk och med krav på politiska reformer. Proteströrelsen var bred och brokig, men den samlade människor över hela Ryssland. Den 6 maj 2012 slog polisen till mot demonstranter på Bolotnajatorget i Moskva. Ett flertal ledare för protesterna greps och 29 personer åtalades för ”våldsamt upplopp”. Amnesty International har betecknat Bolotnajafångarna som samvetsfångar. Vid flera tillfällen har personer som protesterat mot domarna själva gripits i Ryssland.

Fortfarande sitter flera av de gripna i fängelse efter att ha dömts till två och ett halvt till fyra års fängelse. En av dem är Aleksej Gaskarov. I augusti 2014 dömdes han till tre och ett halvt års fängelse för sitt deltagande i protesterna mot Rysslands regering. Hans fall har nu lyfts till Europadomstolen, eftersom det betraktas som en politisk dom.

Den 18 september nästa år är det parlamentsval i Ryssland. Det finns förhoppningar om att man inför valen kommer att släppa politiska fångar för att regeringen i Moskva ska framstå som mer demokratisk. Det är därför nu viktigt att omvärlden agerar, att omvärlden visar att man följer situationen för de politiska fångarna i Ryssland och att man sätter press för att de ska släppas fria.

Jag vill därför fråga utrikesminister Margot Wallström:

 

Vilka initiativ avser utrikesministern att ta för att Sverige ska verka för att Ryssland ska släppa de så kallade Bolotnajafångarna?