Fråga 2015/16:1496 Ett fungerande återvändande

av Johan Forssell (M)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Det måste vara en skillnad mellan ett ja och ett nej i asylprocessen. Det innebär att den som nekas asyl måste återvända till sitt hemland. Detta är av stor vikt för trovärdigheten till systemet och grunden för en reglerad invandring.

Moderaterna har tidigare varnat för att många människor som nekas asyl kommer stannar kvar i landet om inte verkningsfulla åtgärder vidtas. Nu rapporterar också SVT om problematiken (27/7-16). Enligt SVT:s beräkning rör det sig om cirka 40 000 ärenden som Polisen har fått överlämnade från Migrationsverket som riskerar att bli ouppklarade fram till och med år 2020.

De åtgärder regeringen hittills har vidtagit är inte på något sätt tillräckliga ställt mot problematiken. Det framgår bl.a. av polisens prognos. Polisen, som redan har nära 20 000 öppna återvändandeärenden att arbeta med och hela tiden har ett inflöde av nya ärenden, beräknar att nu under år 2016 verkställa enbart omkring 4 000 av- och utvisningsbeslut.

 

Min fråga till statsrådet Anders Ygeman är; Vilka konkreta åtgärder avser statsrådet och regeringen vidta för att få återvändandet att fungera?