Fråga 2015/16:1495 Direktåtkomst för Migrationsverket till vissa uppgifter

av Elisabeth Svantesson (M)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

 

Alla former av missbruk av de offentliga systemen måste beivras. När det gäller systemet för arbetskraftinvandring vet vi att missbruk förekommer. Det kan handla såväl om att arbetstagare utnyttjas som om försäljning av anställningskontrakt i syfte att få utfärdat ett arbetstillstånd på oriktig grund. Även vad gäller det nya regelverk som nu införs, och som ger möjlighet att vid jobb och egen försörjning omvandla tillfälliga uppehållstillstånd till permanenta, finns risk för missbruk.

Mot denna bakgrund är det av stor betydelse med en noggrann kontroll från berörda myndigheter. Den uppgift Migrationsverket har på detta område är central.

Moderaterna vill underlätta för Migrationsverket genom att ge myndigheten direktåtkomst till vissa uppgifter hos bl.a. Skatteverket. Genom direktåtkomst kan Migrationsverket kontrollera att regelverken efterlevs på ett mer effektivt sätt. Detta är också något som Migrationsverket självt har efterfrågat vid flera tillfällen.

Det finns sedan ett år tillbaka färdiga utredningsförslag om sådan direktåtkomst som Moderaterna föreslår. Detta i utredningen ”Personuppgiftsbehandling på utlännings- och medborgarskapsområdet” (SOU 2015:73, kapitel 9).

Utredningen är sedan länge remissbehandlad, men den har fortfarande inte, i de delar som här är aktuella, lett till ny lagstiftning.

 

Min fråga till justitie- och migrationsminister Morgan Johansson är; När kommer ny lagstiftning vara på plats som ger Migrationsverket direktåtkomst till vissa uppgifter hos bl.a. Skatteverket?