Fråga 2015/16:1489 Förbudet mot signalkräftor

av Sten Bergheden (M)

till Statsrådet Sven-Erik Bucht (S)

 

Den 3 augusti 2016 infördes ett nytt EU-direktiv för att stoppa vissa invasiva arter som man skriver kan hota biologisk mångfald. Direktivet innebär bland annat att det blir förbjudet att odla, byta, föda upp, transportera, använda och hålla signalkräftor.

Dessutom kommer det också bli förbjudet att sälja dessa kräftor efter den 3 augusti 2017.

Beslutet är helt oacceptabelt och effekterna och konsekvenserna av detta direktiv kommer att slå mot den svenska landsbygden samt mot företag och jobb i hela landet.

Signalkräftan är inplanterad under 1960-talet då många av våra flodkräftor slogs ut på grund av kräftpesten.

Många lantbrukare och landsbygdsbor har satsat stora pengar och arbete på att odla kräftor i Sverige och fler skulle kunna göra detta och därmed minska importbehovet av kinesiska kräftor.

Men nu slår regeringen och EU-direktivet fullständigt sönder dessa förutsättningar och inte bara tvingar företag att lägga ner utan också hämmar den möjliga framtida tillväxt för landsbygden som ett utökat antal odlingar av signalkräftor skulle kunna innebära.

Naturvårdsverkets genomförande av direktivet innebär att man dessutom planerar att förbjuda all försäljning av signalkräftor efter den 3 augusti 2017.

Enligt tidningsuppgifter i tidningen Västgötabladet så har ett lokalt företag i Habo tvingats att varsla alla sina anställda. Som en orsak till varslet anges det kommande förbudet av handel och transport av signalkräftan samt stora förluster efter omfattande kräftstölder.

Det innebär konkret att folk förlorar jobben, företag äventyras att läggas ner och landsbygden får ännu svårare att överleva.

De som är ansvariga för detta är regeringen och statsrådet som inte har lyckats värna Sveriges intresse i EU utan har offrat den svenska signalkräftan.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga ansvarigt statsråd Sven-Erik Bucht:

 

Vilka åtgärder och initiativ har statsrådet tagit i sin tjänsteutövning för att motverka förbudet mot signalkräftorna, och avser statsrådet att vidta några åtgärder för att det i fortsättningen ska vara tillåtet att odla, byta, föda upp, transportera, använda och sälja signalkräftor?