Fråga 2015/16:1488 Sveriges agerande i FN:s säkerhetsråd med anledning av folkmordet i Irak och Syrien

av Robert Halef (KD)

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Den 28 juni valdes Sverige glädjande nog in i FN:s säkerhetsråd för perioden 2017-2018. Inte bara det, vi valdes in med god majoritet redan i första valomgången. Den stundtals kritiserade kampanjen får därför bedömas som lyckad. Det blir första gången på 20 år som Sverige sitter i säkerhetsrådet, och jag ser fram emot att se vad regeringen kommer uträtta under Sveriges tid där. FN har överlåtit huvudansvaret för att ”upprätthålla internationell fred och säkerhet” till säkerhetsrådet. Så lyder FN-stadgans artikel 24. Det är alltså ett enormt viktigt delansvar Sverige nu får.

Kriget i Irak och Syrien pågår just nu. Terrorgruppen Islamiska staten, IS, kontrollerar stora landområden i Syrien och Irak och har som syfte att grunda en islamistisk stat, ett så kallat kalifat.

IS terrorstyrkor härjar i området, och de dödar, kidnappar och våldtar alla som inte delar deras extrema tolkning av islam. Kristna, yazidier, shiamuslimer och även sunnimuslimer drabbas dagligen av IS våld. Miljoner människor har tvingats på flykt. Terror mot demokratiska värderingar och öppna samhällen har inga nationsgränser. De senaste attackerna i ett flertal länder i väst med flera hundra dödsoffer vittnar om IS ambition, och de måste stoppas. Att det som sker i Irak och Syrien är ett pågående folkmord på kristna folkgrupper, yazidier och andra etnoreligiösa grupper har bland andra Europaparlamentet erkänt. Den 16 juni kom också en rapport från FN som undersökte folkmordet på yazidier. Den kom fram till att folkmordet är nu pågående.

I en interpellationsdebatt den 23 februari i år sa utrikesministern i kammaren att säkerhetsrådet kan ge Internationella brottmålsdomstolen, ICC, behörighet att utreda folkmordsbrott. Därför är det glädjande att Sverige nu ingår i säkerhetsrådet och kan driva frågan direkt där.

Min fråga till utrikesminister Margot Wallström är därför:

 

Hur kommer Sverige att som medlem av FN:s säkerhetsråd verka för att säkerhetsrådet erkänner det pågående folkmordet på kristna folkgrupper, yazidier och andra etnoreligiösa minoriteter och verka för att ICC ska få behörighet att utreda frågan om det pågående folkmordet, brott mot mänskligheten och krigsbrott i Syrien och Irak?