Fråga 2015/16:1486 Vårdköproblematiken

av Jenny Petersson (M)

till Statsrådet Gabriel Wikström (S)

 

Statsrådet Gabriel Wikström skriver i sitt svar på min fråga 2015/16:1415 om växande vårdköer att kömiljarden endast angrep symptomen snarare än dess orsaker och att regeringen i stället har tillsatt en professionsmiljard för att åtgärda den bristande kompetensförsörjningen och öka medarbetarnas tid för patientnära arbete. Tanken att öka personal- och kompetensförsörjningen i vården är god och viktig för en stark och trygg sjukvård, men trots regeringens insatser flyr personalen från landets offentliga vårdinrättningar. Dessutom fortsätter vårdköerna växa.

I realiteten synes regeringen helt enkelt ha slutat angripa symptomen i form av långa vårdköer (ett stort problem i sig) samtidigt som man har omdirigerat pengarna till en insats som inte verkar ge önskat resultat – resultat i form av korta vårdköer eller att anställda slutat fly från vården. Anställda vittnar om långa vårdköer, hög arbetsbelastning med mera.

Vården behöver ett helhetstänk, och att låta vårdköerna växa samtidigt som man misslyckas med personalförsörjningen riskerar att sänka kvalitén och patientsäkerheten kraftigt.

Med anledning av ovanstående önskar jag fråga statsrådet Gabriel Wikström:

 

Hur avser statsrådet och regeringen hantera både de växande vårdköerna och de anställdas flykt från vården?