av Jenny Petersson (M)
till Statsrådet Gabriel Wikström (S)
Under alliansregeringens tid vid makten beslutades om en patientlag. Syftet med lagen var att stärka och tydliggöra patienternas ställning samt att främja patienters integritet, självbestämmande och delaktighet.
Många landsting har inte förmågan att leva upp till lagkraven om att erbjuda en fast läkarkontakt på vårdcentralerna till samtliga patienter som så önskar. Patientlagen kräver uttryckligen att vården ska kunna erbjuda en fast vårdkontakt till alla patienter som önskar det och när det gäller primärvården skall det även erbjudas en fast läkarkontakt. Dessa erbjudanden skall patienter informeras om utan undantag.
Flera landsting medger att man inte kan leva upp till kraven. Det finns till och med socialdemokratiska företrädare som menar att inga landsting i nuläget kan erbjuda vad lagen fastställt som en rättighet.
Det var under sin senaste tid i regeringsställning som Alliansen införde rätten till en fast vård- eller läkarkontakt och såg till att det skrevs in i patientlagen. Alliansen genomförde detta i syfte att stärka patienternas ställning i vården och skapa en större trygghet för patienterna på sina vårdinrättningar. Om landstingen inte kan leverera och patienterna inte heller kan hävda sin rätt mot landstingen blir det en olycklig urholkning av det utökade patientskydd som Alliansen och Moderaterna eftersträvade.
Det enda förslag regeringen arbetar med handlar i nuläget om att ombilda landstingen till storregioner. Men då en stark majoritet av landstingen saknar förmågan att erbjuda en fast kontakt i nuläget är en sammanslagning troligtvis inte en effektiv lösning.
Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Gabriel Wikström:
Vad avser statsrådet och regeringen att göra för att stärka patienternas situation utifrån det patientlagen föreskriver?