Fråga 2015/16:1456 Markering mot Zimbabwe

av Birgitta Ohlsson (L)

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Det har i Zimbabwe nyligen genomförts ett antal protester, i den största missnöjesyttringen mot president Mugabes politik på mer än ett decennium. I samband med detta arresterades pastor Evan Mawarire (12/7) efter att han lagt upp meddelanden på sociala medier och där uppmanat människor att protestera mot polisbrutalitet och regeringens ekonomiska politik. Regeringen har hotat med att slå ned hårt mot dem som fortsatt protesterar.

I Zimbabwe har ofta kyrkor tillsammans med fackföreningar och civilsamhället varit kärnan i att driva på för demokrati. Diktatorn Mugabe har under 36 år styrt landet med järnhand, under civilbefolkningens stora lidande. Ekonomin går dåligt och korruptionen är utbredd.

Demokratisering kan aldrig ske utan demokrater på plats. Att stödja demokratiaktivister i länder där människor lider är därför en av de viktigaste uppgifterna för svensk utrikespolitik. Sverige bör efter 250 års yttrandefrihet ha särskilt hög svansföring i fall som Mawarires.

Kabinettsekreterare Annika Söder var nyligen i Zimbabwe. Besöket presenterades av regimkontrollerad press som ett försök att från svensk sida närma sig landet.

 

Mot bakgrund av detta vill jag fråga utrikesminister Margot Wallström:

​På vilket sätt kommer utrikesministern att markera mot Zimbabwe och kräva att pastor Mawarire släpps fri?