Fråga 2015/16:144 Vitryssland

av Christian Holm Barenfeld (M)

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Återigen har ett så kallat presidentval hållits i Vitryssland, och liksom vid tidigare val har OSSE varit mycket tydliga i sin kritik. Valet lever inte upp till internationella standarder för demokratiska val. Öppenheten och transparensen var mycket bristfällig, rösträkningen var mycket undermålig och missvisande, politiska fångar har hållits fram till strax före valet och mediesituationen är ofri. Många kandidater har förvägrats rätten att delta i valet, däribland de som varit politiska fångar och därmed anses vara kriminella. Valet kan på inga sätt anses ha varit demokratiskt, och eventuella framsteg måste anses försumbara.

Ett av de framsteg som brukar nämnas är att fler internationella valobservatörer fick komma till landet och att processen att uppnå detta varit enklare än tidigare. Argumentet att man nu släppt de politiska fångarna är ett annat.

Det är förvisso bra att internationella valobservatörer får vara på plats och kanske ännu viktigare att politiska fångar släpps. Däremot blir ju situationen för det vitryska folket och för den demokratiska utvecklingen inte speciellt mycket bättre av att vi är fler som får komma till landet och i större omfattning få se hur dess ledning bestjäl medborgarna i landet deras rätt att välja sina politiska företrädare. Att ett land alls har eller nyligen har haft politiska fångar är ju alltid oacceptabelt. Att de nu är släppta är bra, men detta brukar ske före varje val och bör inte utan vidare åtgärder ses som en stadigvarande demokratisk framgång utan att gällande lagstiftning reformerats. Gällande valövervakningen har också den nationella valövervakningen avdemokratiserats ytterligare genom att sammansättningen har förändrats och gett oppositionella och andra oliktänkande mindre möjligheter att observera. Ja, listan kan göras lång med liknande exempel.

Nu finns tendenser och klara strömningar som vill luckra upp sanktionerna och driva en mindre kraftfull politik mot regimen i Vitryssland. Inför valet gick rykten om att EU kommer att frysa de sanktioner som infördes efter det förra valet. Enligt uppgifter vi kunnat ta del av i medierna har EU:s utrikesministrar redan den 12 oktober diskuterat frågan, och Tysklands och Frankrikes utrikesministrar säger att beslut i frågan kommer att fattas inom kort. Med det nyligen genomförda manipulerade valet är tidpunkten för detta minst sagt anmärkningsvärd och högst olämplig.

Jag vill med anledning av ovanstående fråga utrikesminister Margot Wallström följande:

 

Har frågan om att luckra upp och avlägsna sanktionerna mot den vitryska regimen diskuterats vid rådsmötet, och stämmer det att beslut ska fattas i denna fråga? Vilka ståndpunkter har utrikesministern och den svenska regeringen framfört och drivit i frågan, och hur avser man agera framgent?