Fråga 2015/16:1430 Informationsdelning mellan Säkerhetspolisen och andra myndigheter i arbetet mot extremism

av Roger Haddad (L)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Frågan om sekretess och delning av insamlad information från Säkerhetspolisen till andra myndigheter är en central del i arbetet för att förhindra och förebygga våldsbejakande extremism, radikalisering och ytterst terrorism eller terrorresor.

Vid resor, besök och samtal med aktörer lokalt och regionalt som arbetar med att förebygga extremism framkommer bilden att utbytet av information fungerar långt ifrån enhetligt i landet. Det informationsutbyte som sker på vissa håll saknas på andra. Det gäller inte bara delning av information mellan Säkerhetspolisen och till exempel kommunens lokala samordnare utan även mellan Säkerhetspolisen och polisen.

Om det lokala arbetet, som den nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism verkar för, på allvar ska kunna bedrivas effektivt krävs att vissa sekretessregler ses över och underlättar för polisen och Säkerhetspolisen att utbyta information. Det är uppenbart att så inte är fallet i dag. Dessutom måste delning kunna ske, inom vissa ramar, mellan Säkerhetspolisen och den lokala socialtjänsten om situationen kräver att samhället ska kunna vidta åtgärder för att förhindra att unga personer till exempel ansluter sig till terrororganisationer som Islamiska staten.

Mot bakgrund av detta blir min fråga till statsrådet Anders Ygeman (S):

 

Vilka konkreta åtgärder i fråga om sekretessreglerna avser statsrådet och regeringen att vidta för att underlätta för utökad informationsdelning mellan Säkerhetspolisen och andra myndigheter?