av Cecilia Widegren (M)
till Statsrådet Gabriel Wikström (S)
Den svaga vänsterregeringen slog sig för bröstet och höjde tonen när man presenterade en vision gällande det fortsatta e-hälsoarbetet med sikte på år 2025. Det är ett steg som vi välkomnar. Samtidigt är det lång tid dit, och den passivitet vänsterregeringen och ansvarigt statsråd, Gabriel Wikström (S), uppvisar gällande hälso- och sjukvården är tyvärr alltför tydlig. Propositionslistan är tom på reformer rörande hälso- och sjukvård, digitalisering och kvalitetsreformer för att stärka patienten.
Digitaliseringen av vården utgör inget undantag. Men i ett pressmeddelande lät regeringen och ansvarigt statsråd meddela: ”Att kunna använda helt digitala system för att exempelvis boka tider och överföra information, men också ha dialog med en verksamhet dit man går är en självklarhet för många. Det borde också vara det i vården och omsorgen.” Vi delar den bedömningen. Men det får inte stanna vid vackra ord, utan orden måste fyllas med innehåll.
Så frågan som behöver besvaras är när regeringen avser att sätta fart på det nationella arbetet med att ta fram en digital kvalitetslista i hälso- och sjukvården. Den behövs, omgående. Kvalitetslistan som vi ser framför oss möjliggör för patienter att jämföra såväl väntetider som medicinsk kvalitet på vården i hela landet.
Sverige är sämst i Europa på väntetider i hälso- och sjukvården. Vi har därtill stora regionala skillnader avseende väntetider för patienterna. Detta är inte rimligt. Kraftfulla åtgärder krävs.
Mot bakgrund av ovanstående vill jag ställa följande fråga till ansvarigt statsråd, Gabriel Wikström (S):
Vilka konkreta åtgärder avser statsrådet att vidta nu, omedelbart, för att möjliggöra reformer som innehåller en nationell digital kvalitetslista med tillgänglighet samt väntetider med kvalitetsmått såsom medicinsk kvalitet?