Fråga 2015/16:1383 al-Qaida i Jemen

av Birgitta Ohlsson (L)

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

I Jemen är en stor del av befolkningen i stort behov av humanitärt stöd, samtidigt som relativt få biståndsaktörer har möjlighet att arbeta på grund av den väpnade konflikten. Omfattande korruption utgör också ett hinder för biståndet på vägen till de drabbade.

Efter år av krig och instabilitet är statens kollaps på många håll ett faktum. I skuggan av Daishs framfart i Syrien, Irak och Libyen fortsätter samtidigt al-Qaida att växa i landet, trots flera militära insatser mot terrororganisationen.

Rapporter visar hur al-Qaida i detta läge utarbetat en strategi där ”mjuk makt” används för att vinna befolkningens förtroende – man övertar de samhällsbärande funktioner som staten misslyckats att fylla. Hela samhällen är utelämnade åt terrororganisationens goda vilja – det är den som bistår med utbildning, vatten och elektricitet. Islamforskaren Elisabeth Kendall har beskrivit hur detta resulterar i en utbredd tolerans för, och i förlängningen stöd till, al-Qaida. Dess livstid och ideologi riskerar därför att bli mycket långvarig i en annars laglös region. Vi kan därför inte bara fokusera på Daish. Också detta utgör ett allvarligt hot mot den globala säkerheten.

Förra året beslutade Sida att öka stödet till Jemen till följd av den väpnade konflikten i landet. Detta stöd kanaliseras genom FN. Humanitärt stöd – tillsammans med militära insatser – gör skillnad, men al-Qaidas mjuka strategi sätter fingret på något viktigt. Idéer kan inte krossas med drönare, och demokratisering kräver mer än säckar med ris.

Jag vill med anledning av ovanstående fråga utrikesministerMargot Wallström:

 

Vad ämnar regeringen göra för att motarbeta radikaliseringen i länder som Jemen?