Fråga 2015/16:138 Medborgarlön

av Johan Hultberg (M)

till Klimat- och miljöminister Åsa Romson (MP)

 

I Miljöpartiets partiprogram kan man läsa att partiet vill att alla människor ska vara garanterade ett ekonomiskt stöd och det oavsett tidigare inkomst eller orsak till att man saknar inkomst. Miljöpartiet vill helt enkelt se ett system med så kallad medborgarlön.

Det är alltså ett system där skattepengar går från hårt arbetande medborgare till personer utan inkomst och det helt ovillkorat. Några krav på motprestationer, eller ens behov av stödet, ska inte ställas utan alla ska ha rätt till detta stöd. 

På debattplats i Svenska Dagbladet den 2 oktober 2015 skriver fyra miljöpartistiska riksdagsledamöter att Miljöpartiet vill att en statlig utredning snarast tillsätts för att utreda införandet av medborgarlön, eller basinkomst som skribenterna väljer att kalla systemet.

Skribenterna argumenterar för medborgarlön genom att ifrågasätta behovet av att skapa jobb och menar att arbetslinjen "nått vägs ände" samt att medborglön skulle vara ett sätt att skapa ett mer hållbart samhälle.

Med anledning av det anförda vill jag fråga klimat- och miljöminister Åsa Romson följande:

Anser ministern att införande av medborgarlön skulle vara en bra åtgärd utifrån ett miljö- och klimatperspektiv och om ja, är ett införande av medborgarlön något som ministern överväger att låta utreda?