Fråga 2015/16:1379 Postförsändelser till rättspsykiatriska kliniker

av Boriana Åberg (M)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

I en intervju med SVT säger en verksamhetschef inom den rättspsykiatriska vården att problemen på klinikerna med insmugglad narkotika via post är omfattande. Det har även förekommit att skjutvapen har smugglats in på det här sättet. Brev och försändelser till personer som är dömda till rättspsykiatrisk vård får enligt lag inte rutinmässigt kontrolleras, utan beslut om kontroll måste tas i varje enskilt fall. Den som ska ta beslutet är respektive kliniks chefsöverläkare. I dagsläget är det inte ens tillåtet för personal på klinikerna att klämma eller känna på misstänkta paket utan ett beslut om kontroll.

Motivet till att lagen ser ut som den gör är att den ska skydda den enskilde och skapa rättssäkerhet för patienten. Paradoxalt nog skapar det en situation där det med stöd av lagen blir möjligt att begå nya brott.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att tillåta rutinmässiga kontroller och därigenom stoppa möjligheten att smuggla in narkotika via post på rättspsykiatriska kliniker?