Fråga 2015/16:1369 Ridning som rehabilitering

av Gunilla Nordgren (M)

till Statsrådet Åsa Regnér (S)

 

Nyligen framkom det i massmedierna att Försäkringskassan drar ned antalet beviljade assistenttimmar för en femårig flicka som har en svår hjärnskada.

Det framkom även att Försäkringskassan anser att flickans ridning är att anse som en fritidssysselsättning som vilken annan fritidssysselsättning som helst.

Försäkringskassan har av regeringen fått i uppdrag att dra ned på kostnaderna inom LSS och därmed minska antalet beviljade assistenttimmar. Det är bra att Försäkringskassan mer noggrant ska kontrollera att assistentersättning är motiverat, men att även dra ned på antalet assistenttimmar då det är motiverat är ett hårt slag mot dem som behöver hjälp och assistans.

Ridningen är en bra sjukgymnastik och rehabilitering bland annat för denna flicka, som inte själv kan promenera och som genom ridningen får en träning som förbättrar hennes balans med mera. Ridningen kräver dock att flera personer medverkar, då det behövs en person att hålla i hästen samt en person att hålla i flickan, som har mycket svårt med sin balans. Nu kommer flickan antagligen att få sluta med sin ridning.

Jag har flera gånger och på olika sätt framfört det orimliga i att just ridning inte ingår i friskvårdsbidraget men ännu inte sett något initiativ till en någon ändring från ansvarig minister.

Trots att ridning är en bevisat bra rehabilitering i många fall framkommer nu att synen på ridning även påverkar Försäkringskassans beslut vad gäller beviljande av assistenttimmar.

Detta är inte acceptabelt. Jag är helt införstådd med att ministern inte kan kommentera eller påverka det enskilda fallet, men ministern skulle kunna verka för att förbättra reglerna och tillämpningen, så att även ridning accepteras som rehabilitering. Det skulle innebära att den femåriga flickan och många med henne skulle kunna få beviljade assistenttimmar även för sin ridning.

Jag vill därför ställa följande fråga till statsrådet Åsa Regnér:

Är statsrådet beredd att verka för att Försäkringskassans regler för beviljande av assistenttimmar även ska inkludera ridning som en del av rehabilitering?