Fråga 2015/16:1368 Fristående och kommunala skolors likhet inför lagen

av Gunilla Nordgren (M)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Enligt en dom i högsta domstolen kan en kommun inte dömas till företagsbot för arbetsmiljöbrott i den kommunala skolan.

Fallet gällde en olycka i Uddevalla då en elev skadade sig på en borrmaskin under en träslöjdslektion. En lärare och skolans rektor dömdes till dagsböter för arbetsmiljöbrott.

Åklagaren ville att även kommunen, som ytterst ansvarig för arbetsmiljön på skolan, skulle dömas till företagsbot. Men reglerna om företagsbot säger att det måste handla om näringsverksamhet för att de ska kunna tillämpas.

Högsta domstolen slog fast att en kommunal skolverksamhet inte kan anses utgöra näringsverksamhet. Om ett liknande brott skulle inträffa i en friskola skulle däremot företaget som driver skolan kunna dömas.

Enligt uppgift har regeringen tillsatt en utredning som ska titta på om reglerna kring företagsbot behöver ändras. Det borde väl vara så, att en utredning borde titta på hur reglerna ska kunna ändras så att reglerna gäller lika för alla skolor?

Driver man samma verksamhet bör man också drabbas av samma straffrättsliga reaktion, oavsett om brottet sker i den kommunala verksamheten eller i ett företag som driver en skola.

Därför vill jag fråga justitie- och migrationsministern följande:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att arbetsmiljöbrott ska få samma rättsliga konsekvenser oavsett om de skett i en fristående eller en kommunal skola?