Fråga 2015/16:1363 Hotet från terrorism

av Johan Forssell (M)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Hotet från terrorism är i högsta grad reellt. Det påminns vi alltför ofta om. Därför är det högst oroande med de uppgifter som anges i Sydsvenskan den 16 juni 2016.

Sedan i måndags finns en för Europas säkerhetstjänster välkänd jihadist i Sverige enligt Sydsvenskan. Då den svenska gränspolisen, i samband med mannens ankomst till Sverige, uppmärksammade att mannen finns på SIS-spärrlista över farliga personer togs han i förvar för utvisning. Säpo underrättades och mannen placerades i häkte.

Mannen har nu sökt asyl. Därmed har Migrationsverket tagit över ärendet och, enligt vad Sydsvenskan anger, stoppat utvisningen.

”Sverige har fått rykte som en säker inkörsport för terrorister”, säger en kommissarie från gränspolisen som en kommentar till fallet och pekar på att ett annat Schengenland, Frankrike, redan har prövat hans farlighet och då bedömt att han ska spärras för inresa.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Anders Ygeman:

 

Hur säkerställer statsrådet att det svenska regelverket och tillämpningen av regelverket inte skiljer sig från andra länders på ett sådant sätt att Sverige kan bli ett destinationsland för terrorister?