Fråga 2015/16:136 Nya försök att särbehandla mc-åkare

av Sten Bergheden (M)

till Statsrådet Anna Johansson (S)

 

Jag ställde nyligen en fråga till statsrådet med lydelsen: ”Anser statsrådet att mc-förare ska särbehandlas i trafiken och ha särskilda regler?” Svaret var nej med en försäkran från statsrådet om att det som presenterats av Trafikverket i arbetsgruppen för ökad säkerhet på motorcykel har varit ett förutsättningslöst diskussionsunderlag, med ett trettiotal mer eller mindre realistiska möjligheter. Det var inte förslag till faktiska åtgärder.

Det har nu kommit till min kännedom att Trafikverket beviljat medel till ett innovationsprojekt som ska utreda om det går att fånga motorcyklister i ATK. Det blir för mig mycket märkligt att man först säger att motorcyklister ej ska särbehandlas i trafiken och sedan ändå ger ett uppdrag att utreda specifikt hur man kan komma åt just motorcyklister. Riksdagen har vid ett flertal tillfällen sagt ett tydligt nej till att införa ägaransvar vid fortkörning – är detta något som statsrådet nu ändå börjar överväga?

 

Anser statsrådet Anna Johansson att det nu finns möjlighet att ändra gällande lagstiftning så att det ges möjlighet att införa ägaransvar för motorcyklister, och innebär detta i förlängningen att även bilister ska omfattas av ägaransvar?