Fråga 2015/16:1351 Vindkraftsetablering i Hanöbukten

av Hans Wallmark (M)

till Försvarsminister Peter Hultqvist (S)

 

Regeringen kommer att fatta beslut om byggandet av en vindkraftspark i Hanöbukten utanför Blekinge. Enligt uppgifter i media är beslutet nära förestående. Vindkraftsetableringen skulle, om projektet blir verklighet, bli den största etableringen av vindkraft till havs i Sverige.

Problemet är att etableringen riskerar att negativt påverka Försvarsmaktens möjligheter att öva utanför kusten i Blekinge. Det gäller såväl marinens som flygvapnets övningsmöjligheter, men även samövningar mellan de båda försvarsgrenarna. En eventuell vindkraftsetablering skulle bland annat begränsa möjligheten till luftvärnsskjutningar, ubåtsövningar, ytstridsövningar och lågflygningar.

Sverige behöver en större andel förnybar energi. Detta är också något som ingår i den breda energiöverenskommelse som bland annat Moderaterna ställt sig bakom. Men samtidigt har vi ett mycket osäkert omvärldsläge som gör att Sveriges försvar måste stärkas. En viktig del i att stärka Sveriges försvarsförmåga är möjligheten att öva ofta och möjligheten att öva i större formationer där enheter från olika vapengrenar kan delta.

Skulle vindkraftsparken i Hanöbukten bli verklighet riskerar detta att starkt begränsa Försvarsmaktens möjligheter att öva. Detta i ett område som är av stor militärstrategisk vikt för Sverige och där stora enheter i marinen och flygvapnet är baserade. Om Försvarsmakten dessutom på grund av vindkraftsetableringen skulle tvingas flytta övningar till andra delar av Östersjön finns också risken att kostnaderna för övningarna skulle öka.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga försvarsminister Peter Hultqvist följande:

 

Hur ser försvarsministern på att en omfattande vindkraftsetablering i Hanöbukten kan inverka negativt på Försvarsmaktens möjligheter att öva i ett för Sverige strategiskt viktigt område?