Fråga 2015/16:1350 Epatraktorer

av Cecilia Widegren (M)

till Statsrådet Anna Johansson (S)

 

Traktorer får efter Sveriges EU-inträde köras i högst 40 kilometer per timme och mopeder får gå upp till 45 kilometer per timme. Men med samma körkort, ett så kallat AM-körkort, får man fortfarande bara köra 30 kilometer per timme med epa- och A-traktorer. Detta trots att utbildning, trafiksäkerhet och grunden för att framföra ett fordon till en hastighet av 45 kilometer per timme finns.

En A-traktor eller en epatraktor är en serietillverkad bil eller en tung lastbil som är ombyggd så att den har samma egenskaper som en traktor. Epatraktorn har ingen konstruktiv maxhastighet men den får inte framföras med en högre hastighet än 30 kilometer per timme. En A-traktor får till skillnad mot en epatraktor inte vara konstruerad för en hastighet högre än 30 kilometer per timme.

Det är därför ologiskt att inte även sådana karossfordon som en A-traktor eller en epatraktor skulle kunna få framföras i åtminstone 45 kilometer per timme. När reglerna sattes var den hastigheten för traktorer 30 kilometer per timme. Enligt EU-regler är den tillåtna konstruktiva hastigheten för traktorer i dag 40 kilometer per timme. Eftersom A-traktorn är en svensk företeelse har den därför kvar den svenska begränsningen. En ändring för att reglerna för A-traktorer och epatraktorer ska kunna likställas med de regler som gäller för EU-mopeder bör övervägas.

Med anledning av detta vill jag fråga regeringen och ansvarigt statsråd Anna Johansson (S):

 

När avser regeringen och ansvarigt statsråd att likställa hastigheten för fordon av samma tillhörighet, som A-traktorer och epatraktorer, och när likställs de EU-regler som gäller för moped och traktor?