Fråga 2015/16:1341 Utebliven effekt av försäljningsförbud

av Cecilia Widegren (M)

till Statsrådet Gabriel Wikström (S)

 

Det är viktigt att samhället försöker vända den utveckling som innebär att mellan 10 och 20 människor i Sverige varje år dör till följd av förgiftning av paracetamol. 

Regeringens förhastade beslut att införa säljstopp för paracetamol i tablettform på andra ställen än apotek verkar tyvärr inte ha medfört en minskning av antalet personer som förgiftas till följd av att de överdoserar paracetamol. Giftinformationscentralen kan inte se någon som helst minskning sedan förbudet infördes. 

Hade huvudorsaken till att personer överdoserar paracetamol varit att det fanns möjlighet att handla paracetamol i tablettform även på andra försäljningsställen än apotek borde detta ha visat sig i form av en minskning. Tvärtom visar det sig i stället vara så att antalet frågor kring förgiftningar med paracetamol ökar, enligt Giftinformationscentralen. 

Utan vetenskapliga belägg eller nu heller beprövad erfarenhet torde vänsterregeringen kunna backa från beslut som inte leder till önskad effekt. 

Mot bakgrund av ovanstående vill jag ställa följande fråga till ansvarigt statsråd, Gabriel Wikström (S):

 

Är statsrådet beredd att ompröva beslutet att förbjuda försäljning av paracetamol i tablettform på andra ställen än apotek?