Fråga 2015/16:134 Tofta skjutfält på Gotland

av Jesper Skalberg Karlsson (M)

till Försvarsminister Peter Hultqvist (S)

 

För att Försvarsmakten ska kunna utbilda och öva sina förband är det nödvändigt att myndigheten har tillgång till ändamålsenliga övningsområden och övningsanordningar.

Det är riksdagen och regeringen som beslutar om försvarsmaktsorganisationens övergripande utformning. Med detta som grund bestämmer Försvarsmakten den närmare utformning av krigsförbanden som är nödvändig för att statsmakternas krav på operativ förmåga ska kunna uppfyllas. Inom de ramar riksdag och regering har lagt fast är det Försvarsmakten som avgör var och hur krigsförbanden ska utbildas och övas, liksom vilka övningsanordningar i form av skjutfält och annat som behövs för att kunna utbilda och öva krigsförbanden.

Tofta skjutfält är sedan 2010 det enda kvarvarande skjutfältet på Gotland. Enligt Försvarsmaktens plan för övnings- och skjutfälten ska Tofta skjutfält vidmakthållas.

Försvarsmakten ansökte i juli 2008 om tillstånd till miljöfarlig verksamhet på Tofta skjutfält. Länsstyrelsen på Gotland beslutade i juni 2010 om tillstånd enligt Försvarsmaktens ansökan. Gotlands kommun har överklagat beslutet till mark- och miljödomstolen.

Mark- och miljödomstolen överlämnade i juni 2012 ärendet till regeringen för avgörande där de i sitt yttrande föreslår att kommunens överklagande avslås.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga försvarsminister Peter Hultqvist:

 

Hur arbetar ministern och regeringen för att säkerställa att regeringsprövningen sker inom rimlig tid, så att en permanent militär närvaro åter kan komma på plats, inom det tidsatta målet?