Fråga 2015/16:1320 Underhållet av järnvägen i Skåne

av Boriana Åberg (M)

till Statsrådet Anna Johansson (S)

 

I sitt inriktningsunderlag för den nationella planen 2018–2029 bedömer Trafikverket att behovet av ökade resurser till underhåll är ”väsentligt större än ramarna i den gällande planen”. Om funktionaliteten på väg och järnväg ska kunna bibehållas på dagens nivåer krävs ökade resurser. Om det eftersläpande underhållet ska kunna tas igen under nästa nationella plan krävs det ytterligare resurser. Samtidigt kritiserar Gunnar Alexandersson i sin utredning om järnvägens organisation Trafikverket för att ha otillräcklig kunskap om skicket på järnvägen. Det innebär en risk för att medel för underhåll inte allokeras till de järnvägssträckor som har störst behov, vilket inte skapar största möjliga samhällsekonomiska nytta.

Järnvägsnätet i Skåne har ett omfattande underhållsbehov. En tredjedel av landets import och export passerar Skåne. Antalet godståg som passerar Öresundsbron har ökat med 50 procent mellan 2003 och 2011 och förväntas öka ytterligare i framtiden. När Fehmarn Bält-förbindelsen är klar kommer trycket på det skånska järnvägsnätet att öka ännu mer. 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Anna Johansson:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att säkerställa att underhållsresurserna allokeras dit behoven är som störst och där den samhällsekonomiska nyttan är som högst?