Fråga 2015/16:1319 Turkiets agerande i bland annat Syrien

av Markus Wiechel (SD)

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Turkiet är som bekant ett land med tydliga brister i förhållande till grundläggande mänskliga fri- och rättigheter. Den turkiska regimen fängslar oppositionella, trakasserar minoriteter och begår avskyvärda handlingar mot personer som inte delar regimens snäva samhällssyn. Trots detta är Sverige delaktig i att ingå nya, gynnsamma avtal med landet, och det kritiska tonläget är proportionellt sett nära på icke existerande, vilket är en följd av att de oschysta metoder som används för att stärka regimens kontroll faktiskt fungerar.

I skrivande stund drabbas civila kurder hårt av regimens övergrepp, främst i gränstrakterna mot Syrien. I vissa områden finns det ingen möjlighet för civila att lämna belägrade bostadsområden, samtidigt som mat och grundläggande förnödenheter inte kommer fram till dem.

Den turkiska armén har samtidigt gått in med marktrupper i Syrien, vilket inte ses som en marsch mot jihadister utan snarare mot Islamiska statens främsta motståndare, det vill säga de väststödda kurdiska styrkorna i Syrian Democratic Forces. Västvärlden har med rätta varit hård mot Ryssland i samband med Rysslands invasion av Krim, men Turkiets rättsvidriga agerande håller man samtidigt tyst om.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga utrikesminister Margot Wallström:

 

Tänker utrikesministern sätta hårdare press på Turkiet för Turkiets agerande i Syrien och för Turkiets systematiska påhopp mot bland annat kurder?