Fråga 2015/16:1312 Öresundsintegration

av Sofia Damm (KD)

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Utrikesminister Margot Wallström har nu tagit över ansvaret för Nordensamarbetet. Det är ett viktigt uppdrag, och jag ser fram emot att få reda på hur utrikesministern ser på den så viktiga Öresundsintegrationen.

Öresundsregionen är Nordens största samarbetsregion. Totalt bor ungefär 3,8 millioner människor i regionen. Varje dag pendlar ca 20 000 personer över Sundet. I Öresundsregionen produceras 26 procent av Sveriges och Danmarks samlade bnp. Här finns tolv universitet, 155 000 studenter och 12 000 forskare.

År 2013 beslutade de nordiska ministrarna att upprätta ett gränshinderråd med uppdrag att främja den fria rörligheten inom Norden för människor och företag. Förra året påbörjades den verksamheten. Det är ett sent men välkommet initiativ. Resultatet kommer att vara upp till våra nordiska regeringar att nu leverera. Vi ser fram emot fortlöpande rapportering från regeringen om de framgångar som Gränshinderrådet kommer att åstadkomma. 

Som ansvarig minister går det inte att bortse från att införandet av gränskontroller och id-kontroller innebär stora utmaningar för Öresundsregionen. För kollektivtrafikmyndigheter, transportföretag och alla de människor som pendlar. De fördelar som Öresundsregionen upparbetat riskerar att försämras. Näringslivet i södra Sverige har Öresundsförbindelsen som ett naturligt och vardagligt nav.

Min fråga till utrikesministern är således:

 

På vilket sätt arbetar ministern och regeringen för att fortsätta värna Öresundsintegrationen samtidigt som ordning och säkerhet upprätthålls?