Fråga 2015/16:1305 Krav på bistånd till Somalia

av Birgitta Ohlsson (L)

till Statsrådet Isabella Lövin (MP)

 

Mitt på Afrikas horn ligger Somaliland, som fram till 1960 var ett brittiskt protektorat, Brittiska Somaliland, då landet blev en självständig stat erkänd av över trettiotalet länder, däribland USA och Storbritannien. Sedan gick landet upp i den nya staten Somalia. Krig bröt ut och stora flyktingvågor skapades efter massiva bombanfall mot Somaliland från regimen i Mogadishu. Somaliland förklarade sig självständigt från Somalia 1991 och sedan dess har flera val hållits som berömts av internationella valobservatörer på plats. Somaliland är i dag ännu inte erkänt av omvärlden men har genomfört flera godkända val, har en president, ministrar, olika politiska partier, pass, parlament och valuta.

Denna goda demokratiska utveckling måste stödjas i en del av Afrika som annars kantas av oro, terrorism, diktatur och fattigdom, och det är av yttersta vikt att regimen i Mogadishu inte tillåts stå i vägen. Sverige är en stor biståndsgivare till Somalia. Ett sätt för Sverige att trycka på för att Somalilands demokratiska framgångar inte ska saboteras av den somaliska regeringen är att använda biståndspolitiken.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga statsrådet Isabella Lövin:

 

Är statsrådet beredd att vidta åtgärder från svenskt håll för att genom biståndet sätta press på Somalia att respektera Somalilands demokratiska framgångar?