Fråga 2015/16:1304 Antibiotika i det offentliga köket

av Åsa Coenraads (M)

till Statsrådet Sven-Erik Bucht (S)

 

I dagarna presenterade Världsnaturfonden (WWF) sin köttguide. Där rankas kött, ägg och mjölkprodukter från olika delar av världen för sin miljö- och klimatpåverkan. Nytt för i år är att antibiotikaanvändning vid produktionen vägs in i rankningen. En stor del av det kött som importeras från övriga EU och resten av världen får underkänt av WWF på grund av en överdriven antibiotikaanvändning.

Bland annat pekas asiatisk kyckling ut som ett stort problem. I till exempel den thailändska fjäderfäproduktionen är antibiotikaanvändningen omfattande och används förebyggande i foder. Överanvändningen av antibiotika i länder som Thailand har orsakat en kris i sjukvården, och många människor dör av sjukdomar som tidigare har kunnat behandlas med en enkel antibiotikakur.

Kyckling som producerats i Asien är billig och används i stor utsträckning i våra offentliga kök. Utöver att det ger ekonomiska incitament för en fortsatt överdriven användning av antibiotika utanför EU, ställs svenska animalieproducenter inför stora svårigheter att konkurrera. Genom att verka för ett EU-gemensamt krafttag mot överanvändning av antibiotika i animalieproduktionen, kan vi stärka de svenska producenternas konkurrenskraft och samtidigt rädda liv. En viktig faktor för det bör vara att minska den offentliga konsumtionen av asiatiskt, antibiotikastint kycklingkött.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Sven-Erik Bucht:

 

Vilka åtgärder har statsrådet för avsikt att vidta för att minska konsumtionen i de offentliga köken av kyckling som fötts upp med antibiotika?