av Hans Wallmark (M)
till Statsrådet Anders Ygeman (S)
Den 19 maj drabbades Sverige av ett antal störningar som påverkade viktiga samhällsfunktioner, varav radarproblemen som gjorde att flygtrafiken fick stängas ned var det allvarligaste. Händelserna visar hur sårbart ett högteknologiskt samhälle är när vitala system drabbas av haverier. Det är mycket viktigt att dels klarlägga exakt vad det var som hände, dels hur den här typen av hårda slag mot viktiga samhällsfunktioner kan undvikas i framtiden.
I en artikel i Expressen den 19 maj uttalade sig en presskommunikatör vid Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) om händelsen. I artikeln säger MSB:s representant angående störningarna i flygtrafiken att ”Vi har uppfattat det i vår omvärldsbevakning, och vi följer händelsen. Men vi vet inte så mycket just nu. Vi vet att det är någon störning, men vi håller på att skapa oss en bild av det."
Uttalandet från MSB ger intryck av att den myndighet som har ett koordinerande ansvar för Sveriges krisberedskap inte fick direktinformation om de allvarliga störningarna i flygtrafiken, utan i stället fångade upp detta via sin omvärldsbevakning. Om så är fallet är det oroväckande att MSB inte får information direkt av andra myndigheter vid större kriser.
Med anledning av ovanstående skulle jag vilja fråga statsrådet Anders Ygeman:
Fungerade kommunikationen mellan MSB och relevanta myndigheter och verk, som Luftfartsverket, i samband med störningarna i flygtrafiken den 19 maj på ett tillfredsställande sätt?