Fråga 2015/16:1301 Skogsavverkningar i Tiveden

av Mia Sydow Mölleby (V)

till Miljöminister Karolina Skog (MP)

 

Tivedens nationalpark är en av Sydsveriges största vildmarker och Sveriges sjunde mest besökta nationalpark. Ekoturismen är betydande i området och antalet gästnätter ökar för varje år och sysselsätter allt fler människor. För Laxå kommun med 5 700 invånare är detta av stor betydelse. De verksamma turistföretagarna får dock inte sin utkomst i själva nationalparken, utan i områdena runt omkring där boendeanläggningar, aktivitetscentrum, vandringsleder och ridleder finns.

Sveaskog som är markägare har nu planer på att genomföra avverkningar i områden runt nationalparken, vilket skulle påverka förutsättningarna för både turism och naturvärden. Bolaget verkar i delar tänka sig att i stället för kalhyggen använda sig av hyggesfria metoder – men några försäkringar om att buffertzon upprättas runt hela nationalparken i form av hyggesfriskötsel eller skyddade områden finns inte.

Vänsterpartiet har föreslagit att berörd lagstiftning bör ändras så att skogar med höga värden för rekreation och friluftsliv undantas från åtgärder och exploatering som inte främjar dessa värden eller biologiska värden. Vi anser även att miljöbalken bör ändras i syfte att stärka medborgares och organisationers möjlighet till information och inflytande vid slutavverkningar. Därutöver har vi sett behov av att ändra Sveaskogs ägardirektiv samt stärka förutsättningarna för kalhyggesfria skötselmetoder.

Det finns således ett flertal åtgärder som kan göras för att stärka våra gemensamma värden kring nationalparker och andra skyddsvärda områden. Åtgärder som skulle bidra till förbättrade förutsättningar för turism och rekreation och samtidigt stärka den ekologiska hållbarheten i skogsbruket.

Med anledning av det anförda vill jag fråga miljöminister Karolina Skog:

Avser miljöministern att vidta åtgärder för skyddande buffertzoner runt Tiveden och andra skogar med höga värden för rekreation och naturvård?