Fråga 2015/16:1293 Bred förankring av livsmedelsstrategin

av Jonas Jacobsson Gjörtler (M)

till Statsrådet Sven-Erik Bucht (S)

 

Arbetet med den flera gånger försenade livsmedelsstrategin torde nu vara i slutskedet – i alla fall om regeringens senaste besked att strategin ska presenteras före sommaruppehållet fortfarande gäller.

Vi hör nu också ryktesvägen att åtminstone delar av strategin kommer att presenteras för dialoggruppen (där bland annat branschföreträdare ingår) inom kort. Detta efter månader av tystnad.

Landsbygdsministern upprepar ofta att han och regeringen vill ha en ”bred förankring” av livsmedelsstrategin i riksdagen.

Från oppositionen har vi dock än så länge inte sett så mycket som ett kommatecken av strategin. Nästa vecka är plenifri, vilket innebär att det nu är två och en halv vecka kvar innan riksdagen stänger vid midsommar.

Frågan är därmed vad som avses med ”bred förankring”.

”Bred” är synonymt med ”vid”, ”omfångsrik” eller ”omfattande” och skulle därmed kunna tolkas som att även oppositionen skulle omfattas av begreppet. Men eftersom vi inget hör och vi samtidigt vet att det finns stora meningsskiljaktigheter inom regeringen i dessa frågor börjar man undra: Kan det vara så att regeringen med ”bred” endast avser att den ska omfatta de två regeringspartierna?

”Förankring” är synonymt med ”fäste”, ”stöd” eller ”betryggande anknytning”. För att uppnå en betryggande förankring krävs det dock rimliga möjligheter till ömsesidighet, vilket i sin tur kräver viss tid. Finns det verkligen någon som tror att en ärligt menad förankring, av en förmodligen tämligen omfattande strategi, går att åstadkomma på mindre än två och en halv vecka?

Livsmedelsstrategin är viktig, alldeles för viktig för att fördröjas på grund av intern oenighet inom regeringen, eller riskera att bli en halvmesyr till följd av en undermålig process. I strategin har regeringen bland annat lovat att hantera de många viktiga förslag som Konkurrenskraftsutredningen presenterade för över ett år sedan, så det brådskar – men framför allt är det viktigt att resultatet blir bra.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Sven-Erik Bucht:

 

Hur avser statsrådet att säkerställa att livsmedelsstrategin ska ha bred förankring politiskt i riksdagen, och på vilket sätt arbetar regeringen för att uppnå det?