Fråga 2015/16:1276 Passhanteringen på polisstationen i Finspång

av Andreas Norlén (M)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Enligt uppgift kommer Polismyndigheten att avveckla passhanteringen på polisstationen i Finspång i Östergötland.

Finspång hör med sina drygt 21 000 invånare inte till landets största kommuner, men i Finspång finns en tämligen ovanlig koncentration av stora företag, som är verksamma på en internationell marknad. Till dem hör ett av Östergötlands största företag, Siemens Industrial Turbomachinery AB, som har drygt 2 500 anställda och omsätter över 10 miljarder kronor.

I ett brev till regionpolischefen i Polisregion Öst skriver företrädare för fyra stora Finspångsföretag – Siemens, Gränges Sweden AB, KL Industri AB och Jernbro AB – följande:

”Våra företag som finns i Finspång har tillsammans över 4 000 anställda och jobbar till övervägande del på en global marknad och vi är beroende av att våra medarbetare ständigt kan resa till och från våra kunder, leverantörer och samarbetspartner runt omkring i världen. Att upphöra med passhanteringen lokalt i Finspång för då med sig att många av våra anställda måste på arbetstid åka till Norrköping för att beställa och kunna få ett pass utfärdat.

Ur vårt företagsmässiga perspektiv så är detta naturligtvis ett allvarligt avbräck som vi kalkylerar till en fördyring på ca 1 MSEK per år. Vi vill även ifrågasätta avvecklingen ur ett miljömässigt perspektiv med avseende på alla extra resor som detta kommer att medföra. ...

Vi vill således med detta brev återigen framföra vår starkaste förhoppning om att avvecklingen av passhanteringen i Finspång kan omprövas så att den blir kvar.”

Ärendet föranleder mig att undra om statsrådet anser att tillgången till passhantering är en faktor som påverkar Sveriges förutsättningar att vara en framgångsrik handelsnation, och hur statsrådet i så fall avser att motverka att eventuella organisationsförändringar inom Polismyndigheten leder till betydande merkostnader för svenska exportföretag på det sätt som beskrivs i det ovan nämnda brevet.

Jag vill därför ställa följande fråga till statsrådet Anders Ygeman:

 

Hur avser statsrådet att säkerställa att den viktiga service som passhanteringen utgör finns enkelt tillgänglig för medborgare och företag i hela Sverige?