Fråga 2015/16:1272 Honorärkonsulat och ambassadverksamhet i Beirut

av Sofia Arkelsten (M)

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Ambassaden i Damaskus omlokaliserades till Beirut våren 2012, där det sedan tidigare också finns ett honorärkonsulat. Detta har fortsatt sin verksamhet. Samtidigt saknar Sverige en ambassad i Libanon.

Ambassaden i Damaskus viseringsverksamhet omlokaliserades till Amman i samband med ambassadens flytt till Libanon, medan den alltmer omfattande viseringsverksamheten kopplad till libanesiska medborgare eller statslösa palestinier bosatta i Libanon fortsatt har handlagts av honorärkonsulatet.

Bilden var att omlokaliseringen var tillfällig. Men konflikten fortgår, och det kommer att ta tid innan säkerhetsläget förändras. Det är tydligt att arrangemanget varken är tillfälligt eller fungerar tillfredsställande.

Riksdagen har till uppgift att granska regeringen. Myndigheterna som lyder under regeringen ska följa gällande regelverk. Bland annat bör utrikesförvaltningen vara tydlig med vad som är ambassadens verksamhet, hur arbetet är organiserat, vilken lagstiftning som reglerar verksamheten och vilka andra regler som gäller, inte minst vad gäller säkerhetsfrågor. Detta är i det här fallet inte bara avgörande för svenska medarbetare på plats utan också en grund för att den politiskt beslutade Syrienstrategin ska kunna implementeras effektivt och så säkert som det går.

Honorärkonsulatet i Beirut är i sin nuvarande form ett tveksamt särarrangemang. Den omfattande migrationsverksamheten har ambassaden i Amman som huvudman medan den, också omfattande, konsulära verksamheten har ambassaden i Damaskus, nu i Beirut, som huvudman. Det är ovanligt att ett honorärkonsulat har så omfattande migrationsverksamhet eller konsulär verksamhet med så litet administrativt stöd och så lite tillsyn och kontroll av utsänd personal som nuvarande upplägg och resurssättning medger.

Därtill har ambassaden i Damaskus, numera lokaliserad till Beirut, med sitt tillfälliga upplägg inte de arrangemang (it-plattform och annat) som krävs för att medarbetarna ska kunna arbeta resurseffektivt. Givet säkerhetsläget i regionen borde också extra omtanke ägnas medarbetarnas säkerhet.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga utrikesminister Margot Wallström:

 

Vad gör utrikesministern för att komma till rätta med de organisatoriska oklarheterna så att ambassadens och honorärkonsulatets verksamheter säkerställs vad gäller regelefterlevnad, personsäkerhet, rättssäkerhet och tillsyn?