Fråga 2015/16:1269 Skolverket och betygsättning

av Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M)

till Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP)

 

När endast några veckor av terminen återstår har Skolverket kommit med nya besked om hur betygsskalan ska tolkas. Framför allt handlar det om att betygsstegen B och D ska kunna användas mer frekvent och med en mer generös tolkning gällande elever som enligt Skolverket ”har vissa välutvecklade kunskaper på A- eller C-nivå utan att klara alla moment på den nivån”.

Skolverkets nya riktlinjer kring betygsättningen, som kommer i slutet av en termin, innebär att man ändrar spelreglerna för elever på ett otillfredsställande vis. Lärarna som får de nya direktiven ska läsa in sig och tänka om mitt under den tid då elevernas betyg ska sättas. Under de kurser som genomförts har lärare arbetat med sina elever efter kriterier som nu förändras.

I slutändan innebär detta att den nya bedömningen av ett betyg i slutet av terminen för elever i dag är ett annat betyg än det de arbetat efter.

De elever som strävsamt arbetat under terminen för att få bra betyg och för att komma in på sin valda utbildning kan nu hamna efter till förmån för andra elever genom en generösare tolkning som missgynnar duktiga elever. Att ändra betygsskalan och betygsättningen när endast några veckor återstår av terminen är både orimligt och orättvist. Samma sak gäller för de elever som föregående år tagit sin examen med en snävare tolkning av betygsstegen. 

Därför vill jag fråga utbildningsminister Gustav Fridolin:

 

Avser utbildningsministern att inom ramen för Skolverkets regleringsbrev ta fram tydligare riktlinjer som säkerställer att samtliga elever oavsett årskull bedöms på samma vis när de söker högre utbildning?