Fråga 2015/16:1268 Tillsättning av områdespoliser

av Roger Haddad (L)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Den nya polisorganisationen trädde i kraft den 1 januari 2015. Redan i ett beslut från november 2014 slås det fast att en central del av den nya polisorganisationen är fler synliga poliser i yttre tjänst – men också fler poliser som arbetar ”förebyggande och kontaktskapande”. 

Nyligen presenterades en lägesrapport beställd av rikspolischefen Dan Eliasson där det framkom att antalet poliser i yttre tjänst generellt sett har blivit färre, inte fler. Dessutom var det svårt att uttyda hur det går med tillsättningen av så kallade områdespoliser, som ska verka ute närmast medborgarna lokalt. Dessa kan jämföras med ”närpoliserna” som fanns fram till mitten av 1990-talet. 

Bilden i dag, trots den nya organisationen, är att områdespoliserna ännu inte har etablerats i myndigheten om man tittar generellt över landet. 

Med anledning av detta vill jag fråga regeringens ansvariga statsråd, Anders Ygeman (S):

 

Hur många områdespoliser har tillsatts i särskilt utsatta områden sedan den 1 januari 2015, och är statsrådet och regeringen tillfreds med genomförandet av riksdagens beslut om ny polisreform?