Fråga 2015/16:1265 Nedsläckningen av kopparnätet

av Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M)

till Närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S)

 

Telia har meddelat Post- och telestyrelsen (PTS) att man avser att avveckla delar av det fasta telenätet, vilket bara i Skåne väntas påverka 1 800 kunder, och i hela landet kan upp till 50 000 kunder påverkas av nedsläckningen. När delar av kopparnätet i slutet av året släcks ned påverkas också framför allt människor på landsbygden.

Väl fungerande telefoni och internet i hela Sverige är en förutsättning för att människor fortsatt ska kunna bo, studera och arbeta på landsbygden. Att driva företag utanför storstäderna kräver goda telekommunikationer, och de företagare som fortfarande inte har tillgång till bredband via fiber är hänvisade till ADSL-teknik som går över kopparnätet.

Tjänster som telefoni, bredband och tv riskerar att försvinna över en natt då kopparnätet släcks ned, och att ersätta detta med mobilt bredband och mobil telefoni är osäkert och vanskligt. Det finns inga garantier för att de mobila tjänsterna ska kunna ersätta ADSL-tekniken på ett tillfredställande vis, och mobila tjänster på landsbygden är fortfarande alltför otillförlitliga för att man på ett tryggt vis enbart ska vara beroende av och hänvisade till dessa.

Telia har tidigare marknadsfört sig som ett företag med särskilt samhällsansvar gentemot sina kunder. Därför blir det problematiskt när man avvecklar en tjänst utan att samtidigt kunna erbjuda sina kunder ett fullgott eller realistiskt alternativ. Det finns en genuin oro bland företagare på landsbygden inför den stundande nedsläckningen av kopparnätet som riskerar att drabba landsbygdsföretagare.

Därför vill jag fråga närings- och innovationsminister Mikael Damberg:

Vilka konkreta åtgärder avser ministern att ta initiativ till för att säkerställa att telekommunikationerna på landsbygden inte försämras genom nedsläckningen av kopparnätet?