Fråga 2015/16:1257 Erkännande av Somaliland

av Markus Wiechel (SD)

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Onsdagen den 18 maj firade Somaliland 25 år som ett självständigt land. Problemet är bara att de inte är erkända av den svenska regeringen eller ens av den svenska riksdagen. Somaliland är i dag en autonom och självstyrande del av det vi kallar för Somalia. Till skillnad från andra delar av Somalia fungerar dock denna del av landet mycket bra, och utvecklingen går framåt med stormsteg.

Sedan tolv år tillbaka har Somaliland dessutom, till skillnad från sina grannländer, haft fria och demokratiska val. Trots (naturliga) politiska motsättningar partierna emellan har fredliga maktskiften ägt rum, och förloraren har gratulerat vinnaren för att sedan fortsätta det politiska arbetet i opposition.

Landet, som bland annat har en egen valuta, ett eget landslag i fotboll, en egen president, egna politiska partier och egna pass, erbjuder dessutom kostnadsfri skolgång för sina ungdomar och har upprättat väl fungerande institutioner. Området är i kontrast mot resten av Somalia stabilt och fredligt, vilket bör vara ett föredöme för samtliga afrikanska länder. Att vänta på att dessa odemokratiska grannländer ska erkänna regionens mest stabila och demokratiska land får därför anses vara långsökt.

Sverigedemokraterna har som parti i likhet med undertecknad motionerat om att erkänna Somalilands självständighet, och stödet för detta bör anses vara stort. Vi menar att ett land som Sverige bör ta ledartröjan och visa sin uppskattning för det positiva arbete som bedrivs i Somaliland och även aktivt arbeta för ett internationellt erkännande.

Med hänvisning till ovanstående önskas utrikesminister Margot Wallström svara på följande:

 

Avser ministern att verka för att erkänna Somaliland som en självständig nation, och varför har ingenting gjorts för detta hittills?