Fråga 2015/16:1247 Statsministerns ställningstagande i den amerikanska valrörelsen

av Fredrik Eriksson (SD)

till Statsminister Stefan Löfven (S)

 

I en intervju med TV4, som publicerades den 12 maj 2016 på tv-kanalens hemsida, låter statsministern meddela vilken presidentkandidat han helst skulle vilja se vinna det amerikanska presidentvalet samt uttrycker sig i kritiska ordalag om en annan specifikt namngiven kandidat, vilken dessutom råkar vara den ende kvarvarande kandidaten för ett av Förenta staternas två största partier. Då vare sig statsministern eller någon annan torde kunna förutse utgången av det amerikanska presidentvalet är det i alla fall inte helt osannolikt att den av statsministern kritiserade kandidaten kan komma att vinna och bli USA:s nästa president.

Det får anses anmärkningsvärt att statsministern ger uttryck för så tydliga ställningstaganden i vad som kan betecknas som andra länders interna demokratiska angelägenheter, åtminstone så länge som dessa inte strider mot folkrätten, mänskliga rättigheter, internationella konventioner eller dylikt. Man kan även fråga sig hur detta kan komma att påverka de goda relationerna med andra länders valda regeringar, som statsministern säger sig värna om, i det fall den kritiserade kandidaten sedermera vinner valet och bildar regering.

Mot den bakgrunden vill jag fråga statsministern:

På vilka grunder bedömer statsministern att det ankommer på honom att offentligt uttala tydliga ställningstaganden för respektive emot namngivna kandidater i andra länders val, och hur bedömer statsministern att uttalandena i detta fall skulle kunna påverka Sveriges relationer med USA om den kritiserade kandidaten vinner valet?