Fråga 2015/16:1231 Bränder och upplopp i förorterna

av Markus Wiechel (SD)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

I natt skakades stadsdelen Klockaretorpet i Norrköping av ytterligare en rad anlagda bränder och skadegörelse, en företeelse som ökat runt om i förorterna. Samtidigt är det inte längre sällsynt att polis och räddningstjänst attackeras när de rycker ut för att förhindra förstörelsen och hjälpa våra invånare.

Att detta sker är ett tydligt tecken på att samhället inte mår bra. Det är ett tydligt tecken på att utanförskapet och segregationen, främst i invandrartäta stadsdelar, ökar. Samtidigt ser vi hur lokalpolitiker och andra folkvalda står handfallna inför det faktum att problematiken förvärras.

Som lösning får vi ofta höra från folkvalda att det finns brist på fritidshem, som om alternativet att bränna bilar är en följd av brist på fritidssysslor och man öppnar även för ”dialog med polisen”. Fler lösningar tycks saknas.

Sverige 2016 kan bättre. Med hänvisning till ovanstående skulle jag ställa följande fråga till statsrådet Anders Ygeman:

Vad avser statsrådet att göra för att ytterligare motverka vandalism, våld mot tjänsteman och liknande händelser i förorter och stadsdelar som Klockaretorpet, och vad tror statsrådet att företeelsen i de invandrartäta områdena i grunden beror på?