Fråga 2015/16:1227 Banavgiftshöjningar för järnväg

av Anders Åkesson (C)

till Statsrådet Anna Johansson (S)

 

Godstågsbolagen som är verksamma i vårt land är pressade och flera av dem har gått i konkurs. Under perioden 2008 - 2014 var den genomsnittliga förlusten för godstågsbolagen tillsammans ca 400 miljoner per år. Det finns i dag ingen uthållig lönsamhet för godstransport på järnväg.

Strax före valet 2014 lovade de båda nuvarande regeringspartierna frysta banavgifter: "skicket på svensk järnväg är nu så undermåligt att vi socialdemokrater vill stoppa höjningen av banavgifterna tills järnvägen fungerar bättre. Det är inte rimligt att pendlare och industrin ska betala fullt pris för en järnväg som inte fungerar" hette det i Socialdemokraternas sammanställning Fungera nu, från den 24 augusti 2014.

Vallöftet glömdes snabbt efter valet och banavgifterna fortsatte i stället att höjas.

Men så i vårändringsbudgeten 2015 fanns ett stycke med om att mot bakgrund av banavgiftshöjningarna och skicket på järnvägarna kompensera järnvägsföretagen och regeringen gav då Trafikverket i uppdrag att senast den 30 november 2015 återkomma med ett förslag.

Trafikverket höll tidtabellen och den 30 nov kom deras rapport. I denna föreslogs att en miljökompensation med 170 miljoner per år ska införas under 2016-2020.

Det är snart ett halvår sedan regeringen fick Trafikverkets förslag om en miljökompensation på 170 miljoner per år. Men sedan förslaget hamnade hos regeringen har inget hänt.

Avsaknad av aktivitet i frågan går att tolka på två sätt:

Regeringen anser att skicket på det svenska järnvägsnätet är så pass gott att man inte längre - till skillnad från vad man ansåg hösten 2014 - anser att en kompensation är nödvändig.

Regeringen saknar förmågan och den inbördes samsynen för att kunna driva frågan fram till ett beslut.

Min fråga till statsrådet Anna Johansson blir därför:

Av vilken orsak fullföljer inte regeringen vallöftet från augusti 2014 angående banavgifter?