Fråga 2015/16:1223 Småföretag på landsbygden

av Sten Bergheden (M)

till Statsrådet Sven-Erik Bucht (S)

 

Lagen om kassaregister är bland annat till för att skapa lika konkurrens mellan företag. Lagen innebär att majoriteten av alla som säljer varor eller tjänster mot kontant- eller kortbetalning måste använda sig av ett certifierat kassaregister samt alltid kunna erbjuda kunden ett kvitto. Men det finns undantag. Exempelvis behöver inte den som har en omsättning som är mindre än fyra prisbasbelopp ha ett certifierat kassaregister. Ett företag kan även få undantag om behovet av ett tillförlitligt underlag för skattekontroll kan tillgodoses på något annat sätt än med kassaregister som uppfyller föreskrivna krav eller om en viss skyldighet är oskälig.

Det har dock visat sig vara svårt att få dispens. Det finns exempel där Skatteverket krävt kassaregister trots avsaknad av både el och mobiltelefontäckning.

En småföretagare som sysslar med traditionell fäboddrift på landsbygden där det saknas både el och mobiltelefontäckning borde rimligtvis vara undantagen från lagen eftersom skyldigheten att då ha ett kassaregister är oskälig. Det finns helt enkelt inte tekniska förutsättningar för att ha ett certifierat kassaregister. Om undantag inte går att få trots att kravet på ett kassaregister är oskäligt kan det finnas anledning att se över lagstiftningen.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Sven-Erik Bucht:

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta, inom ramen för sitt ansvarsområde, för att se över situationen för småföretagare på landsbygden?