Fråga 2015/16:122 Oberoende undersökning av attack mot sjukhus i Kunduz

av Hans Linde (V)

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Den 3 oktober besköts och bombades vid upprepade tillfällen ett sjukhus i Kunduz i norra Afghanistan. Vid attacken dödades ett tjugotal anställda hälsoarbetare och patienter, och drygt 40 personer skadades. Sjukhuset drivs av Läkare utan gränser. Attacken måste betraktas som ett tydligt krigsbrott.

USA har medgett att man låg bakom attacken. Först hävdade man att det var ett exempel på oavsiktliga skador på civila mål, sedan att det var en tragisk händelse och nu försöker företrädare för den amerikanska armén lägga ansvaret på den afghanska regeringen.

Det krävs nu en oberoende utredning av attacken. Sedan 1991 finns International Humanitarian Fact Finding Commission, IHFCC, som skapades genom paragraf 90 i det första tilläggsprotokollet till Genèvekonventionen. Läkare utan gränser har begärt att IHFCC nu utreder attacken i Kunduz.

Varje land som undertecknat tilläggsprotokollet kan begära en undersökning. Sverige, som var det första land att ratificera tilläggsprotokollet, har därför nu en möjlighet att stå upp för den internationella humanitära rätten och begära en oberoende undersökning.

Jag vill därför fråga utrikesminister Margot Wallström:

 

Vilka initiativ avser utrikesministern att ta för att Sverige ska begära att IHFCC ska genomföra en utredning av attacken mot Läkare utan gränsers sjukhus i Kunduz?