Fråga 2015/16:1209 Direktflyg Stockholm–Tokyo

av Erik Ottoson (M)

till Statsrådet Anna Johansson (S)

 

I dag går inga flyglinjer direkt från Sverige till Japans huvudstad Tokyo, utan man måste göra minst en mellanlandning på sin väg mellan Sverige och Japan. SAS flyger i dag från Köpenhamn men får då landa på Narita Airport, som ligger en till en och en halv timmes bilfärd utanför Tokyo, vilket innebär en onödig förlängning av resan för den som reser till Tokyo, för att inte tala om mellanlandningen i Danmark. Det finns dock en flygplats som ligger närmare Tokyos centrum: Haneda Airport. En direktlinje till Haneda skulle innebära en avsevärt kortare restid in till Tokyo för turister och arbetsresenärer samt möjligheter till bättre utbyte mellan våra länder.

Den 2 maj träffade infrastrukturminister Anna Johansson Japans ambassadör i Sverige Jun Yamazaki för att utbyta åsikter om svensk infrastrukturpolitik samt för att främja utbytet mellan Japan och Sverige. 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet:

 

Diskuterades en direktförbindelse mellan Arlanda och Haneda vid mötet med Japans ambassadör, och vad var i så fall statsrådets respektive ambassadörens linje i frågan?