Fråga 2015/16:1171 Konsekvenserna av ett nytt vapendirektiv

av Daniel Bäckström (C)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Att EU ser över vapendirektivet är viktigt, men flera delar i förslaget riskerar endast att bidra till orimlig byråkrati, till att vanliga jaktvapen blir olagliga, utan att någon effekt nås vad det gäller syftet med översynen, att effektivt motverka terrorism och organiserad brottslighet. I stället för att man når ökad säkerhet riskerar hundratusentals svenska jägare och sportskyttar hamna i kläm.

Förhandlingarna pågår nu i EU. Regeringen har från början sagt sig driva en linje om att inte försvåra för vanliga jägare och sportskyttar i Sverige. Men när nu förhandlingarna påbörjats kommer det oroande signaler att Sverige skulle ha vänt.

För snart en månad sedan presenterade en av förhandlarna i Europaparlamentet, Bodil Valero (MP), sin position, en position att bejaka krav på regelbundna medicinska tester och förbud mot halvautomatiska vapen. Hon driver för egen del att det ska införas ett krav på obligatorisk försäkring, ett förslag som inte genomgått någon form av konsekvensanalys. Det är tydligt att ett av regeringspartierna verkar driva en helt annan linje i Europaparlamentet än i regeringen.

Nu rapporteras det dessutom att regeringen i förhandlingar med andra medlemsländer verkar ha bytt fot och gått utöver det mandat man fått i riksdagens EU-nämnd. Uppgifter har framkommit om att regeringen bland annat accepterat förbud mot halvautomatiska vapen och tidsbegränsade vapenlicenser.

Ska vi bli framgångsrika i vår kamp mot terror och organiserad brottslighet handlar det inte bara om att göra saker, utan om att göra rätt saker. Då måste vi stärka det arbete som kan ge resultat, nämligen kampen mot illegala vapen och vapensmuggling. Där finns det delar i förslaget från kommissionen som kan bidra i det arbetet. I stället för att vi ska belasta polis, myndigheter och vanliga människor med all den byråkrati som exempelvis tidsbegränsade licenser och obligatoriska läkarundersökningar skulle innebära måste arbetet fokuseras på kampen mot de grupper som använder illegala vapen för brott och terror, inte på åtgärder som försvårar för museer, jägare och sportskyttar. Det är en ambition som regeringen sagt sig ha, men signalerna från ett av regeringspartierna och från förhandlingarna tyder på det motsatta.

Min fråga till statsrådet är därför:

 

Avser regeringen att förbjuda halvautomatiska vapen, och på vilket sätt bedömer statsrådet att detta kommer att påverka jägare och sportskyttar?