Fråga 2015/16:1169 Hotade jobb i kärnkraftsindustrin

av Jörgen Warborn (M)

till Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S)

 

Den svenska kärnkraften kan tvingas stänga redan år 2020 om inte effektskatten tas bort. Konsekvenserna för den elintensiva industrin och elförsörjningen är stora.

I en rapport som Fortum nyligen presenterat framgår att kärnkraftsindustrin totalt sysselsätter minst 21 000 personer i Sverige. Ca 6 000 personer arbetar vid kärnkraftverken i Forsmark, Ringhals, Oskarshamn och Barsebäck.

Utöver dessa finns många leverantörer av produkter och tjänster, såväl i våra regioner som i övriga Sverige. Det rör sig om allt från skyddsvakter, service- och underhållsentreprenörer till teknikkonsulter och turbintillverkare. Totalt sett levererar över 2 000 företag material och tjänster till de svenska kärnkraftverken. Många arbetsplatser knutna till kärnkraftsindustrin finns i Västerås, Ludvika, Nyköping, Norrköping och Finspång.

Studien pekar också mot att varje jobb på ett kärnkraftverk skapar 2,5 jobb ytterligare bland leverantörerna, vilket är en siffra som är högre än för någon annan uppmätt bransch.

Med anledningar av att 21 000 jobb i den svenska kärnkraftsindustrin är hotade, där många arbetstillfällen finns i mindre kommuner, vill jag fråga arbetsmarknadsminister Ylva Johansson följande:

 

Vilka åtgärder vidtar regeringen för att dessa 21 000 personer inte ska drabbas av arbetslöshet?