Fråga 2015/16:1158 Sveriges stöd till det jordbävningsdrabbade Ecuador

av Hans Linde (V)

till Statsrådet Isabella Lövin (MP)

 

Lördagen den 16 april kl. 18.58 drabbades Ecuador av den värsta jordbävningen i landets historia. Skalvet mätte 7,8 på Richterskalan, och över 650 döda kroppar har hittills påträffats under rasmassorna. 58 människor saknas, enligt de senaste uppgifterna.

Över 16 600 sårade människor har fått vård, och 26 000 människor är hemlösa. 6 998 hus är totalförstörda. 2 740 hus, 71 kilometer väg och 281 skolor har skadats av skalvet. Omkring en halv miljon människor behöver mathjälp, enligt FN:s livsmedelsprogram WFP. Enligt preliminära beräkningar väntas kostnaderna för jordbävningen bli omkring 25 miljarder kronor, och det kommer att ta flera år för samhället att återhämta sig. Över 700 efterskalv har uppmätts efter jordbävningen, varav tre mätte över 6 på Richterskalan.

Hittills har 28 länder skickat hjälp till Ecuador. Varje timme är värdefull. Bland de länder som bidragit finns USA och Argentina men också Spanien och Schweiz. Sverige har tidigare bistått andra länder i liknande situationer. Ministern besöker i skrivande stund Nepal, på årsdagen av jordbävningen som drabbade landet 2015, för att följa upp den svenska hjälpinsatsen.

Behoven i Ecuador är stora, och alla insatser behövs.

Jag vill därför fråga statsrådet Isabella Lövin:

 

Vilka initiativ avser statsrådet att ta för att Sverige ska bistå Ecuador i den akuta nödsituation som landet befinner sig i?