Fråga 2015/16:1157 Kastrup som svenskt flygnav

av Jonas Jacobsson Gjörtler (M)

till Statsrådet Anna Johansson (S)

 

Nyligen presenterade regeringens utredare Anders Sundström sina slutsatser beträffande framtiden för Bromma flygplats. Under presentationen talade Sundström sig varm för Arlanda och dess betydelse och beskrev Stockholm som ”Sveriges nav mot världen”.

Sundström beskrev det som ett problem att människor i Sydsverige använder Köpenhamn och Kastrup som huvudsaklig flygplats och nav mot omvärlden. Resonemanget är bakvänt på många sätt.

Öresundsregionen, både på svensk och på dansk sida, är en viktig tillväxtregion och står för drygt en fjärdedel av den totala bruttonationalprodukten i Sverige och Danmark.

Kastrup – Nordeuropas största flygplats – har en viktig roll i detta och är således, sett till vilka som nyttjar den, inte bara en dansk flygplats utan också en mycket viktig svensk flygplats. Ungefär en tredjedel av personalen på flygplatsen är dessutom svensk.

Det betyder att det bör ligga i varje svensk regerings intresse att säkerställa att Kastrup även framöver fortsätter ha en stark ställning, eftersom det vore bra för Sverige.

Uttalandet från Anders Sundström får naturligtvis stå för honom, men är inte unikt. Både offentliga företrädare och näringslivsrepresentanter ger emellanåt uttryck för liknande uppfattningar och ger därmed intryck av att snarare representera Mälardalen än hela Sverige.

Det får dock inte råda några tveksamheter om hur regeringen förhåller sig i dessa viktiga frågor. Det är mycket viktigt att regeringen inte medverkar till aktiviteter som syftar till att försvaga Kastrup.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Anna Johansson:

Hur ser statsrådet på Kastrups roll som ett viktigt flygnav för Sydsverige framöver, och på vilket sätt är statsrådet beredd att i Sverige och i internationella sammanhang verka för att Kastrup behåller sin starka ställning?