Fråga 2015/16:1156 Risker med LFV:s etablering i Norge

av Anders Åkesson (C)

till Statsrådet Anna Johansson (S)

 

Sedan år 2010 är flygtrafikledningen vid svenska flygplatser konkurrensutsatt. Konkurrensutsättningen gjordes för att regionala och statliga flygplatser skulle kunna påverka sina kostnader för flygtrafikledningstjänst genom att kunna välja att utföra denna i egen regi eller genom att upphandla även från andra än Luftfartsverket (LFV). Det fanns en förväntan, vilken också i flera upphandlingar infriats, att minska kostnaderna för tjänsten genom en mer flexibel utformning av tjänsten och genom de prispressande mekanismerna vid en konkurrenssituation.

Efter 2010 agerade den dåvarande politiska oppositionen (S, MP, V och SD) för att stoppa upphandlingar vid ett antal flygplatser. I betänkande 2012/13:TU18 anförde den dåvarande oppositionen bland annat att det finns höga inträdesbarriärer gentemot nya aktörer när en marknad öppnas upp.

I dagsläget bedrivs lokal flygtrafikledning i Sverige dels av myndigheten LFV, dels av en privat aktör.

Flygtrafikledningstjänsten i Norge konkurrensutsättas nu för första gången. Den svenska myndigheten LFV har etablerat ett bolag i Norge, LFV Norway AS, och avser enligt uppgift att delta i den pågående upphandlingen vid två flygplatser.

Med anledning av ovanstående, och särskilt vad avser antagandet om höga inträdesbarriärer, vill jag ställa följande fråga till statsrådet Anna Johansson:

 

Hur avser statsrådet att säkerställa att myndighetens LFV verksamheter i Norge över tid inte medför en risk för svenska staten, främst avseende ekonomiska aspekter?