Fråga 2015/16:1144 Statsrådet Ibrahim Baylans resa till Turkiet och Iran

av Amineh Kakabaveh (V)

till Statsrådet Ibrahim Baylan (S)

 

Det var inte utan en viss häpnad jag tog del av det pressmeddelande som utgått från regeringen inför statsrådets besök i Turkiet och Iran. Pressmeddelandet är visserligen mycket informativt när det gäller vad statsrådet ska göra i båda dessa länder, men informationen handlar endast om affärer – energiteknik, svensk exportstrategi, ekonomiskt utbyte, mässbesök med mera.

Såvitt jag vet har regering och riksdag varit ense om att vid varje möte med stater där det begås grova och omfattande brott mot demokratiska och mänskliga rättigheter ska vår regering ta upp just dessa frågor till behandling. I pressmeddelandet från statsrådet inför resan fanns inte ett ord om dessa frågor och inte om den feministiska utrikespolitiken heller. Det kan väl inte vara så att demokratiska och mänskliga rättigheter vid dessa sammanträffanden endast är hänvisade till vad som brukar kallas tyst diplomati?

I vissa och fåtaliga fall kan det vara motiverat, men inför och under denna resa är tillfället synnerligen illa valt. Situationen är sådan i Iran och Turkiet att man i stället ska skrika högt om de förbrytelser som begås – och det även i de pressmeddelanden som utgår från Miljö- och energidepartementet. Det är min förhoppning att den information som utgår inför regeringens kontakter med andra staters representanter fortsättningsvis inte bara innehåller tekniska, och i snäv mening ekonomiska frågor. Informationen bör också innehålla vad regeringen avser att göra vid sina möten med representanter för stater som exempelvis Iran och Turkiet där det begås omfattande och grova brott mot kvinnors rättigheter, yttrande- och åsiktsfrihet samt demokratiska och mänskliga rättigheter.

Med anledning av ovan vill jag fråga statsrådet Ibrahim Baylan:

 

Avser statsrådet att i fortsättningen bredda informationen inför sina kontakter med andra staters representanter till att även omfatta vad man gör och avser att göra i frågor som rör demokratiska och mänskliga rättigheter?