Fråga 2015/16:1143 Ny nationell cancerstrategi

av Cecilia Widegren (M)

till Statsrådet Gabriel Wikström (S)

 

 

I Cancerfondens årsrapport för 2016 finns aktuell sammanställning av situationen inom cancervården. Den visar på många konkreta utmaningar. En avgörande utmaning handlar om långa väntetider och om de oacceptabla regionala skillnaderna i cancervården avseende väntetider.

I en fördjupningsdel av rapporten presenteras utvecklingen av väntetider och vården för prostatacancer. Bilden som förmedlas visar att inget landsting eller region når de uppsatta målen avseende väntetider till första besök och till cancerbesked. I landstinget med bäst resultat får 44 procent av patienterna svar inom utlovad tidsram, i landstinget med sämst måluppfyllelse är det 5 procent. Situationen är helt oacceptabel.

Vi moderater tar denna utveckling på största allvar och har därför lagt fram förslag om att utveckla dagens tioåriga nationella cancerstrategi till en ny cancerstrategi, 2.0. Detta i syfte att sätta fokus på såväl kortsiktiga som långsiktiga kvalitetsförbättringar inom cancervården.

Det finns en stor samsyn mellan aktörer, organisationer och företrädare som verkar för att ta krafttag mot cancer och att detta krävs. Tyvärr är regeringens tystnad talande. Inga förslag har lagts fram eller några konkreta initiativ tagits av sittande svaga vänsterregering eller av ansvarigt statsråd Gabriel Wikström för att utveckla en ny utvecklad nationell cancerstrategi 2.0.

Alliansregeringens nationella cancerstrategi 2009 var den första i sitt slag i Sverige. En unik storsatsning som gett effekt och som nu behöver utvecklas.  En utarbetad strategi som ligger till grund för dagens sex regionala cancercentrum. Syftet var dels att skapa förutsättningar för en högre kvalitet och likvärdighet i genomförda behandlingar, och dels att stärka förutsättningarna för cancerforskningen. Denna strategi behöver nu utvecklas och konkretiseras ytterligare.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag ställa följande fråga till statsrådet Gabriel Wikström:

Är statsrådet beredd att nu omedelbart ta fram en nationell cancerstrategi 2.0 som bland annat innehåller tydliga mål som följs upp regelbundet i syfte att korta väntetider och säkra den långsiktiga nationella kompetensförsörjningen inom cancervården?