av Jenny Petersson (M)
till Statsrådet Gabriel Wikström (S)
Kommittén som av regeringen fått i uppdrag att föreslå en ny läns- och landstingsindelning har nu släppt en omritad karta där Sverige delats upp i sex storregioner. Förslaget, eller diskussionsunderlaget som de kallar det, berör hela landet och har gjort många upprörda.
Statsrådet Gabriel Wikström har vid flera tillfällen sagt att den föreslagna indelningen i stora regioner är helt nödvändig för att hälso- och sjukvården ska klara framtidens utmaningar, exempelvis tunga investeringar i högspecialiserad vård och ett förändrat sjukdomspanorama med allt fler kroniskt sjuka.
Fler landsting borde absolut bli regioner. Statsrådet verkar dock mena att stora regioner automatiskt medför goda vårdresultat. Men små och medelstora landsting som i Halland, Jönköping, Kalmar och Östergötland ligger ofta mycket bra till när det gäller vårdresultat.
Med hänvisning till ovanstående vill jag fråga statsrådet Gabriel Wikström:
Är det statsrådets ställningstagande att det finns ett samband mellan stora regioner och goda vårdresultat, och vilken forskning eller vilka utvärderingar baseras i så fall detta ställningstagande på?